ÇANAKKALE BAYRAMİÇ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2021 KASIM AYI YÖGEP TOPLANTISI

2021 Kasım Ayı YÖGEP Toplantısı İlçe Şube Müdürümüz İbrahim CEYLAN Başkanlığında gerçekleştirildi.
2021 KASIM AYI YÖGEP TOPLANTISI

Yönetim süreçlerinde işbirliği, okula aidiyet hissi, sürdürülebilir takım ruhu ve olumlu kurum kültürü oluşturma

Tüm dünyayı, aynı zamanda ülkemizi etkisi altına alan Pandemi nedeniyle yönetici gelişim programı kapsamında İlçemiz Bayramiç Anadolu İmam Hatip Lisesi yöneticileri yönetim süreçlerinde işbirliği, okula aidiyet hissi, sürdürülebilir takım ruhu ve olumlu kurum kültürü oluşturma başlığı adı altında bir araya geldi. Yönetim süreçlerinde işbirliğinin yararlarından bahsedildi. Okula aidiyet hissinin kurum kültürünün önemi vurgulandı.

Öğretmenler aynı vizyonda hareket ediyor ve öğrenciler de başarı gösteriyorlarsa, okullarının "iyi bir kültüre" sahip olduklarını söyleyebilirler. Durum tam tersi ise,  öğretmenler huzursuz ve mutsuz ise ya da öğrencilerin işlediği disiplin suçlarında artış varsa, "okul kültürlerini düzeltmeleri" gerektiği söylenebilir.

Ancak birçok lider gibi, okul müdürleri de pozitif bir kültür yaratan unsurları gerçekten açıklamaya çalıştıklarında kendi yollarına taş koymuş olurlar. Çünkü bu kültürü tanımlamak ve bileşenlerine ayırmak oldukça zordur. Yüksek test sonuçları ve mezuniyet ortalamaları gibi somut sonuçlara yönelik talepler arasında, okul kültürünün, öncelik haline getirmek için fazla belirsiz ya da "iletişimsel" olduğu düşünülebilir. 

Kültür İlişkilerden Oluşur

Herkes birbiriyle iletişim halinde olduğu sürece, inançlar, değerler ve eylemler en uzak noktalara kadar yayılır ve güçlenir. Güçlü bir okul kültüründe liderler; birbirleriyle doğrudan etkileşim içinde olan öğretmenlerle, idarecilerle, danışmanlarla ve ailelerle doğrudan iletişim kurarlar.

İletişim sınırlı ve bağlantılar az olduğunda, kültür de aynı oranda daha zayıf olur. Örneğin, belirli öğretmenler müdürleri ile doğrudan iletişime geçemiyorsa, bir idareci sürekli olarak konuşmalardan dışlanıyorsa ya da personelden bir grup insan diğerlerinden ayrı hareket ediyorsa ortak inançlar ve bağlılıklar ile ilgili mesajların yayılması epey zor olacaktır.

Kültür, İnançlardan ve Davranışlardan Oluşur

Bu zayıf veya güçlü yapının içinde, insanların tam olarak neye inandığı ve nasıl davrandıkları, organizasyon içindeki liderlerin ve diğer insanların gönderdikleri doğrudan veya dolaylı mesajlara bağlıdır. İyi bir kültür; işbirliği, dürüstlük ve sıkı çalışma gibi özellikleri teşvik eden mesajlardan doğar.

Kıbrıs Caddesi Hükümet Konağı Binası Kat 2 Bayramiç/Çanakkale - 02867731920

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.